Mijn dieet
Ik volg een, voor westerse normen, nogal afwijkend dieet. Waarom ik begonnen ben aan dit dieet kun je hier lezen. Het is mijn belangrijkste wapen tegen de bij mij vastgestelde asbestkanker.
Veel mensen in mijn omgeving hebben intresse getoond in wat ik nu precies eet. Ik vind het moeilijk om dat kort uit te leggen, er is namelijk nog geen naam voor en iedereen doet het net anders. Er is veel overlap met het ketogeen dieet, veel dagen eet ik ook alleen ketogeen. Ik zal hier vertellen wat ik wel en niet eet en waarom. Dit dieet is speciaal op mij gericht, maar ik denk dat deze manier van eten voor veel meer mensen interessant is. Zeker aangezien het standaard westerse dieet erg ongezond is.
Doelen
Het doel van mijn dieet is zorgen dat ik zo gezond mogelijk ben en dat de kanker het zo moeilijk mogelijk heeft. Daarom probeer ik met mijn dieet zoveel mogelijk het volgende voor elkaar te krijgen:
-
Remmen van ontstekingen
Kankercellen gebruiken ontstekingsstoffen om te overleven, te groeien en zichzelf te verspreiden. Het is dus belangrijk om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.
-
Bevorderen van spiergroei
Een groot probleem bij veel kankerpatienten is dat ze veel spiermassa verliezen. Het is dus belangrijk voldoende gezonde eiwitten te eten om dit te voorkomen.
-
Verminderen van buikvet
Buikvet, en overtollig vet in het algemeen, produceren ook ontstekingsstoffen en het is dus belangrijk dat te verminderen.
-
Bevorderen van het immuunsysteem
Het immuunsysteem is normaal gesproken in staat om kankercellen op de sporen en te vernietigen, kanker heeft hier allerlei truukjes tegen, maar hoe beter het immuunsysteem er voor staat, hoe meer kankercellen toch opgeruimd worden.
-
Bevorderen van een goede darmflora
Een goede darmflora heeft een ontstekingsremmende werking, zorgt voor minder overtollig vet en is de basis van een goed immuunsysteem.
-
Remmende werking op kanker
Er zijn veel verschillende voedingssoorten met bekende antikanker werking. De bekendste is waarschijnlijk kurkuma. Ook veel paddenstoelen en groentes hebben antikanker werking.
Wat eet je dan?
Ik krijg heel vaak de vraag wat ik dan eet. Ik ga beginnen met vertellen wat ik niet eet. Dat is namelijk waar vroeger mijn eten voornamelijk uit bestond. Dat was een enorme omslag, maar het is zeker geen straf. Ik eet nu veel gevarieerder en lekkerder dan vroeger.
| Niet | Onder andere |
|---|---|
| Suiker | Alle toegevoegde suikers, zoetstoffen, fruit met een hoog suikergehalte |
| Gluten | Brood, crackers, muesli, pizza, pasta |
| Peulvruchten | Bonen, pinda’s, cashews, linzen, kikkererwten |
| Omega-6 vetten | Zonnenbloemolie, palmolie, sojaolie, niet biologische zuivel en vlees, margarine, mayonaise |
| Melkproducten | Melk, kaas, room, vla, yoghurt, boter |
| Rood of bewerkt vlees | Biefstuk, spek, gehakt, worst, salami |
| Beperkt | Onder andere |
|---|---|
| Koohydraten | Zoete aardappels, pastinaak, pompoen, rijst, haver |
| Biologische rode wijn | |
| Biologisch fruit | Appels, peren, sinaasappels, blauwe bessen, mandarijnen |
| Wel | Onder andere |
|---|---|
| Biologische groente | Broccoli, prei, sla, spinazie, paksoi, bloemkool, spitskool, spruitjes, witte kool, paprika, courgette, tomaat, komkommer, zuurkool, kiemen, knolselderij, ui, waterkers, olijven |
| Biologische gezonde vetten | Olijfolie, lijnzaadolie, pompoenpitolie, avocado, kokosolie, kokosmelk |
| Biologische zaden, noten en pitten | Hennepzaad, chiazaad, lijnzaad, walnoten, amandelen, pecannoten |
| Biologische paddenstoelen | (Kastanje)champignons, shii-take, maitake, portabella, reishi |
| Biologisch fruit met een laag suikergehalte | Aardbei, frambozen, nectarine, pruim |
| Vis (met een MSC-keurmerk) | Sardientjes, makreel, kabeljauw, koolvis, haring, tong |
| Biologische gefermenteerde soja | Soja yoghurt, soja kwark, gefermenteerde tofu, tempeh, natto |
| Biologische eieren | Liefst demeter |
| Biologische kip en kalkoen | Liefst demeter |
| Biologische kruiden | Oregano, thijm, rozemarijn, munt, basilicum, kurkuma, gember, knoflook, kaneel, komijn, peterselie, cacao |
| Biologische thee | Groene thee, witte thee, kruidenthee |
| Biologische koffie | Ongefilterde koffie |
Disclaimer
Ik raad je vooral aan mij niet op m’n groene ogen te geloven, maar ook je eigen onderzoek te doen. Iedere vorm van kanker is anders en niet alles wat ik doe zal voor iedereen werken, ik geef het zoveel mogelijk aan als voedingsmiddelen specifiek voor mijn kanker werken. Neem dit vooral voor wat het is; de mening van een willekeurig persoon op het internet. Ik kan het heel erg aanraden om een goede orthomoleculair dietist te zoeken en zelf onderzoek te doen. Ook zijn er een aantal boeken die ik zeer kan aanraden.
Naast mijn dieet slik ik ook nog supplementen, beweeg en sport ik veel, heb ik zoveel mogelijk gifstoffen uit mijn omgeving verwijderd, doe ik aan meditatie en aan intermittent fasting. Ik heb geen reguliere behandeling gehad. Voor mijn vorm van kanker is feitelijk geen belandeling. Mijn insteek is dat ik alles wat de kanker kan bestrijden en wetenschappelijk onderbouwd is meeneem in mijn aanpak.
Niet op het menu
Suiker komt er niet in
Kankercellen groeien voornamelijk op suiker en gebruiken veel meer suiker dan gewone cellen. Suiker bevordert daarnaast ontstekingen en remt de opname van veel belangrijke vitaminen en mineralen en ondermijnt hiermee het immuunsysteem. Omdat te veel suiker in het bloed erg slecht is, reageert je lichaam direct met het aanmaken van insuline. Een hoge insuline spiegel bevordert ook weer ontstekingen en zet veel type kankers aan tot groeien. Daarnaast verhoogt suiker de spiegels van een aantal andere hormonen, zoals IGF-1, die ook weer de kankergroei stimuleren.
Alle suiker die het lichaam niet direct kan gebruiken of op kan slaan in de spieren of in de lever wordt in vet omgezet. Overtollig vet geeft ontstekingsstoffen af en onderdrukt hormonen die doorgeven dat je genoeg gegeten hebt.
Voordat ik aan dit dieet begon, was ik vrij letterlijk verslaafd aan suiker en koolhydraten. Als ik langer dan een paar uur geen koolhydraten at, werd ik duizelig en licht in mijn hoofd. Dit lijkt misschien een normale reactie, maar dat is het niet.
Een normaal gezond lichaam gaat bij gebrek aan koolhydraten over op het verbranden van vet. De lever zet dan vet om in ketonen waar bijna alle organen en cellen, zelfs de hersenen, op kunnen werken. Maar omdat mijn dieet bestond uit voornamelijk koolhydraten schakelden mijn cellen niet meer over op vetverbranding. Nu ik nog maar heel weinig koolhydraten eet, schakelt mijn lichaam het grootste deel van de tijd wel over op het verbranden van ketonen. Dit proces heet ketoses. Dit zorgt dat ik geen dips en cravings meer heb. Ketonen zijn ook nog eens onstekingssremmend.
Voor meer informatie over ketose kan ik dit youtube fimpje aanraden.
Geen gluten en peulvruchten
Gluten zijn eiwitten en zitten in een aantal granen zoals tarwe en spelt. Bij het verteringsproces kunnen er kleine gaatjes in de darmwand ontstaan. Hierdoor komen stoffen die normaal tegengehouden worden door de darmwand in het bloed terecht. Het immuunsysteem reageert hier op, het zijn immers lichaamsvreemde stoffen. Als dit proces zich langere tijd voordoet kan dat leiden tot chronische ontstekingen, een verminderde afweer en een slechtere opname van voedingsstoffen.
Peulvruchten geven dezelfde soort problemen in de darmen. Peulvruchten, en overigens ook de meeste granen, bevatten lectines. Lectines zijn natuurlijke insecticiden die door de plant zelf worden aangemaakt en zijn moeilijk af te breken voor het lichaam. Hierdoor kunnen onverteerde stukjes door het darmslijmvlies in het bloed terecht komen, wat dezelfde reactie uitlokt als bij gluten. Door de ontstekingen die ontstaan laat het darmslijmvlies steeds meer door, waardoor het probleem steeds erger wordt.
Granen en peulvruchten irriteren de darmwand niet bij iedereen in dezelfde mate. Het is dus ook per persoon afhankelijk hoeveel je hiervan kunt verdragen. Aangezien mijn darmen nog niet in een optimale staat zijn, laat ik peulvruchten en de meeste granen helemaal staan.
Omega-6 vetten vermijden
Bij ontstekingen in het lichaam spelen omega-3 en omega-6 vetzuren een hele belangrijke rol. Als er veel omega-6 en weinig omega-3 aanwezig is, stimuleert dit ontstekingen en vermindert het de werking van insuline, waardoor je insulinespiegel hoger wordt. Het lichaam heeft omega-6 nodig, maar de balans met omega-3 moet in orde zijn. En daar zit het probleem. Bijna alle bewerkte producten bevatten vetten die rijk zijn aan omega-6. Kijk maar eens op het etiket van een willekeurig product in de keukenkast, zoals mayonaise, kant-en-klaarmaaltijden, dips of margarine. Bijna altijd wordt hiervoor zonnebloemolie, sojaolie of palmolie gebruikt. Deze vetten bevatten voornamelijk omega-6 vetzuren. Aangezien omega-6 ook al voldoende aanwezig is in gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld in noten en olijfolie, is het belangrijk om toegevoegde omega-6 vetten zoveel mogelijk te vermijden.
Melkproducten
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en boter staan bij veel mensen te boek als gezond. Dit is helaas niet waar.
Melk bevat suiker in de vorm van lactose. Naast de normale nadelen van suiker geeft dit bij veel mensen ook darmklachten. Dit is niet voor iedereen in dezelfde mate, dus beperkte zuivelconsumptie is voor de meeste mensen geen probleem. Verder bevat melk het hormoon IGF-1, wat veel kankers, inclusief die van mij, aanzet tot groeien. De meningen zijn er over verdeeld of dit hormoon ook wordt opgenomen door het lichaam. Het lijkt er op dat dat verschilt van persoon tot persoon. Sommige eiwitten uit melk worden door darmbacteriën omgezet in stoffen die kankercellen stimuleren tot groeien. Ook caseïne, een van de eiwitten in melk, werkt groeibevorderend op sommige vormen van kanker. Ik neem hier liever het zekere voor het onzekere en schrap melkproducten dus uit mijn dieet.
Melk van biologische, grasgevoerde koeien bevat meer omega-3 en meer goede voedingsstoffen dan gewone melk. Koeien van zuivel met het Demeter keurmerk krijgen alleen hooi bijgevoerd. Ook wordt deze melk niet gehomogeniseerd, wat voor minder problemen in de darmen kan zorgen. Melk van reguliere koeien is echter helemaal niet gezond. Deze koeien krijgen voornamelijk mais en soja te eten en dit zorgt ervoor dat hun melk voor een groter deel uit omega-6 vetzuren bestaat en veel minder goede voedingsstoffen bevat.
Rood en bewerkt vlees
Rood vlees is het vlees van zoogdieren, zoals koeien, schapen, geiten en varkens. Ook het vlees van sommige vogels wordt als rood vlees gezien, zoals van eenden en struisvogels. Rood vlees bevat stoffen die ontstekingen in het lichaam bevorderen en kan de darmwand irriteren, waardoor het immuunsysteem ondermijnd wordt. Het bevat daarnaast, net als melk, het IGF-1 hormoon.
Bewerkt vlees heeft al deze problemen ook, maar bevat ook nog eens veel conserveringsmiddelen die erg ongezond zijn. De WHO bestempelt bewerkt vlees dan ook als kankerverwerkend.
Er zitten er in rood vlees, zolang het van grasgevoerde, loslopende dieren komt, ook goede voedingsstoffen. Dit geldt zeker voor orgaanvlees. Maar ik haal liever deze eiwitten en voedingsstoffen uit andere voeding, zoals biologische eieren, vis, kip, gefermeteerde soja, noten en zaden.
Niet te veel
Koolhydraten
Koolhydraten zitten in bijna alles wat we met het westerse dieet veel eten. Brood, aardappels, pasta, pizza, koekjes, pap, friet, pannenkoeken, rijst, bananen en nog veel meer. Producten met veel koolhydraten zijn vaak lekker, goedkoop, makkelijk te bereiden, makkelijk mee te nemen en lang te bewaren. Daar houdt het dan ook wel op met de voordelen van koolhydraten.
Koolhydraten zijn ketens van suikermoleculen. Tijdens de vertering worden ze omgezet in suiker en zorgen dus voor een verhoogde suiker- en insulinespiegel. Hoe ingewikkelder de ketens, hoe langer dit verteringsproces duurt. Hierdoor worden de suikers langzamer aan het bloed afgegeven en blijven de suiker- en insulinespiegels stabieler. Daarom is het belangrijk altijd voor volkorenproducten te kiezen, aangezien deze ingewikkeldere koolstofketens bevatten. Ook bevatten ze meer voedingsstoffen en vezels.
Een beperkte hoeveelheid koolhydraten is geen enkel probleem voor het lichaam. Het wordt pas vervelend als er gedurende langere tijd grote hoeveelheden koolhydraten binnen blijven komen. Het lichaam heeft namelijk maar een zeer beperkte opslag voor koolhydraten. Als het dieet voornamelijk uit koolhydraten bestaat zal het lichaam er dus voor kiezen om deze koolhydraten als brandstof te gebruiken. Na een tijd is het lichaam zelfs verleerd om vet te verbranden en krijg je afkickverschijnselen als je te lang geen koolhydraten eet.
De koolhydraten die het lichaam niet direct kan verbranden en niet op kan slaan in de spieren en de lever worden in vet omgezet. Bij een dieet met veel koolhydraten krijgt het lichaam dus voortdurend te maken met pieken in de suiker- en insuline spiegels. De overtollige suikers in het bloed worden omgezet naar vet en opgeslagen. Na een hoge piek volgt vaak een tekort aan suiker in het bloed, waardoor je weer meer suiker of andere koolhydraten wilt eten. En zo herhaalt de cirkel zich. Het lichaam is nauwelijks nog in staat om vet te verbranden, en dit hoopt zich dus alleen maar op. Dit zorgt voor een toename van ontstekingsstoffen en onderdrukt hormonen die het hongergevoel beperken.
Bijna alle voedingsmiddelen met veel koolhydraten bevatten ook andere stoffen die niet zo goed zijn, zoals bijvoorbeeld gluten in het geval van tarwe of lectines in het geval van bonen en rijst. De meeste koolhydraatrijke producten bevatten nauwelijks belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt of die niet uit andere voedingsmiddelen te halen zijn.
Het meest gehoorde argument om wel koolhydraten te eten is dat ze een belangrijke bron van energie zijn. Maar vetten kunnen ook prima voorzien in onze energiebehoefte. En in tegenstelling tot koolhydraten zijn vetten wel essentieel voor al onze lichaamsprocessen. Nu is het zo dat ons lichaam wel een beperkte hoeveelheid koolhydraten nodig heeft, maar in die behoefte wordt makkelijk voorzien door een gezonde inname van groente en fruit. Rijst, granen en bonen zijn hier niet voor nodig.
Beperkte koolhydraatconsumptie is echter geen probleem. Ik let er op dat ik niet teveel koolhydraten tegelijk eet en ook niet te vaak achter elkaar. Ik wil namelijk zoveel mogelijk zorgen dat mijn lichaam vet verbrandt, aangezien dit ontstekingsremmend werkt. De voedingsmiddelen met koolhydraten die ik wel af en toe eet, omdat er ook hele goede voedingsstoffen in zitten, zijn zoete aardappel, pastinaak, pompoen, haver en heel soms rijst. Voor rijst het het belangrijk deze eerst te laten afkoelen. Het grootste deel van het zetmeel (een vorm van koolhydraten) wordt dan omgezet in een vorm die het lichaam niet kan opnemen, maar die wel gunstig is voor bepaalde groepen goede darmbacteriën.
Biologische rode wijn
Rode wijn bevat polyfenolen, waarvan de bekendste resveratrol is. Resveratrol is een zeer ontstekingsremmende stof en heeft een zeer sterke antikanker werking. Ook de andere polyfenolen in rode wijn hebben een gunstige werking op de gezondheid.
De polyfenolen zitten vooral in de schil van de druiven waar de wijn mee gemaakt wordt. Bij witte wijn worden de schillen niet gebruikt en deze mist dan ook de gezondheidsvoordelen van rode wijn. Verder is het belangrijk om voor biologische rode wijn te kiezen. De bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij niet-biologische wijn kunnen een hormoonverstorend effect hebben en DNA schade veroorzaken.
Matig alcoholgebruik lijkt milde gezondheidsbevorderende effecten te hebben. Het wordt gelinkt aan een gevarieerdere darmflora en vermindering van darmslijmvliesirritatie. Bij grotere hoeveelheden richt alcohol echter heel veel schade aan. Aangezien alcohol door het lichaam als een gifstof wordt gezien, geeft de lever altijd prioriteit aan het afbreken van alcohol. Dit kan de productie van ketonen door de lever in de weg gaan zitten en dus zorgen voor een energietekort. Daarom beperk ik het aantal glazen rode wijn tot ongeveer één per week.
Biologisch fruit
Alle fruitsoorten bevatten suiker, meestal tussen de 10 en 20 gram per 100 gram. Daarom eet ik maar beperkt fruit. Het verschilt per fruitsoort hoe snel de suikers worden opgenomen. De mate waarin suiker uit bepaalde voedingsmiddelen wordt opgenomen heet de Glycemische Index (GI). Hoe lager de GI waarde, hoe minder de bloedsuiker- en insulinespiegel zullen stijgen.
Vruchten als appels, peren, sinaasappels en mandarijnen bevatten redelijk wat suiker. Zo bevat een appel 14 gram suiker. Maar dit wordt langzaam aan het bloed afgegeven. Daarnaast bevatten deze vruchten ook hele goede voedingsstoffen en is het dus zonde om ze helemaal niet te eten. Juist in de schil van deze vruchten zitten veel gunstige voedingsstoffen, ik schil appels en peren dus niet en gebruik de schil van sinaasappels, mandarijnen en citroenen in gerechten.
Vruchtensappen, zoals appelsap en sinaasappelsap zijn de meeste van hun voedingswaarde kwijt. Ook missen ze de vezels van de volledige vrucht en zorgen dus voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Suiker uit dranken wordt sowieso heel snel opgenomen in het bloed en geeft geen verzadigd gevoel, waardoor het makkelijk is om er veel van de drinken. Vruchtensappen staan wat betreft gezondheid op hetzelfde niveau als frisdranken zoals cola.
Fruitsuikers hebben nog een ander nadeel. Ze kunnen alleen door de lever verwerkt worden. Deze zal proberen de suikers op te slaan, maar daar is beperkte capaciteit voor. Zodra deze capaciteit bereikt is, gaat de lever de suikers omzetten in vet. Een teveel aan fruitsuikers kan dus leiden tot een vettige lever. Daarom laat ik de zogenaamd gezondere, met fruitsuikers gezoete producten ook staan.
Wel op het menu
Biologische groente
Van groente kan ik eigenlijk niet genoeg eten. Groente zit vol met vitaminen en mineralen, maar ook met stoffen die het immuunsysteem versterken, de darmflora stimuleren, ontgifting ondersteunen en DNA schade tegengaan. En veel groente bevatten stoffen met bekende antikanker werking.
De groentes met misschien wel het grootste gehalte aan voedingsstoffen zijn de kruisbloemige groentes. Hieronder vallen onder andere broccoli, spinazie, bloemkool, spruitjes, paksoi, boerenkool, witte kool, spitskool, waterkers en tuinkers. Ze bevatten weinig koolhydraten en zitten vol met vitaminen en mineralen, bevatten veel voedingsvezels met een zeer gunstige werking op de darmflora, hebben een ontstekingsremmende werking en bevatten ook nog eens stoffen met sterke antikanker werking. Ik zorg dat ik elke dag een aantal van de kruisbloemige groentes eet.
Ook de look familie, zoals ui, prei en knoflook bevatten stoffen met sterke antikanker en ontstekingsremmende werking en ze bevatten veel goede vezels voor de darmflora.
Andere groente die ik veel eet zijn courgette, knolselderij, bleekselderij, verschillende soorten kiemen en tomaten. Veruit de meeste groente bevatten stoffen die het immuunsysteem versterken, de darmfunctie verbeteren, ontstekingsremmende werkingen hebben of antikanker werking hebben, vaak allemaal. Ik probeer zoveel mogelijk verschillende groente te eten, vaak tien verschillende soorten op een dag en vijfentwintig in een week. Ook wissel af tussen rauw eten en verhitten, omdat hierbij andere voedingsstoffen vrijkomen.
Er zijn ook groentes die ik wat minder eet. Dit zijn bijvoorbeeld groentes met veel koolhydraten, zoals zoete aardappel en pompoen. Ook met de familie van de nachtschade ben ik voorzichtig. Hier vallen onder andere aardappels, aubergine, tomaat en paprika onder. Deze bevatten veel lectines en dit kan voor darmproblemen en ontstekingen zorgen. Aardappels laat ik helemaal staan. Aardappels bevatten veel zetmeel, een koolhydraatverbinding die maar één stap verwijderd is van suiker. Ze bevatten veel lectines en nauwelijks belangrijke voedingsstoffen. Ook aubergine laat ik liever staan. Tomaten daarentegen eet ik wel veel. Deze bevatten namelijk ook veel sterk ontstekingsremmende stoffen en hebben naast antikanker werking nog een lijst aan gezondheidsvoordelen. Door tomaten te verwarmen in olijfolie worden de ontstekingsremmende stoffen beter door het lichaam opgenomen. Ook bij paprika vind ik de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Om zoveel mogelijk groente binnen te krijgen maak ik ook vaak groentesmoothies. Ik ben niet zo’n fan van groentesappen. De vezels, die een belangrijk onderdeel zijn van wat groente zo gezond maakt, raak je kwijt. Daarnaast gaan veel voedingsstoffen verloren door het persen.
Ik koop alle groente biologisch, om de hoeveelheid gifstoffen die ik binnenkrijg te minimaliseren.
Biologische gezonde vetten
Het grootste deel van mijn caloriën haal ik uit gezonde vetten, zoals olijfolie, vette vis, avocado, eieren, kokosolie en zaden en noten. Vetten zijn essentieel voor ontzettend veel lichaamsprocessen.
Het is erg belangrijk om een goede balans te hebben tussen de onverzadigde omega-3 en omega-6 vetzuren. Aangezien omega-6 vetzuren in veel voedingsmiddelen zitten, en deze vermijden dus maar beperkt mogelijk is, is het belangrijk voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Deze zitten bijvoorbeeld in vette vis zoals makreel, sardines en haring.
Een variant van omega-3 zit in plantaardige oliën en zaden zoals olijfolie, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Deze variant, ALA, moet door het lichaam omgezet worden in de twee varianten waar het iets mee kan, EPA en vervolgens DHA. Deze omzeting is niet heel efficiënt, uiteindelijk wordt ongeveer 10% van de ALA-vetzuren omgezet in EPA en DHA. Daarnaast bevatten plantaardige oliën ook vaak vijf tot tien keer meer omega-6 dan omega-3. Dit is overigens geen reden ze te laten staan, ze bevatten namelijk ontzettend veel goede voedingsstoffen. Olijfolie heeft bijvoorbeeld een vrij ongunstige omega-3/omega-6 verhouding, maar bevat ontzettend veel ontstekingsremmende stoffen en heeft een geweldig gezondheidsprofiel. Wel is het belangrijk om genoeg andere omega-3 bronnen, met DHA en EPA, toe te voegen.
Olijfolie is misschien wel de beste olie van allemaal. Er worden ontzettend veel gezondheidsclaims toegeschreven aan olijfolie. Zo kan het de kans op kanker verkleinen en overleving bij kanker vergroten. Maar verminderd het ook de kans op hart- en vaatziekte, alzheimer en diabetes. Studies naar het mediterrane dieet laten zien dat olijfolie een belangrijk onderdeel van de reden is dat op sommige plekken in de mediterrane wereld mensen heel oud worden en lang in goede gezondheid blijven. Er gaat bij mij dan ook minimaal een liter olijfolie per week doorheen, vaak meer. De olijfolie moet wel van de eerste koude persing (extra vierge) zijn, en natuurlijk biologisch.
Avocado is ook zo’n geweldig voedingsmiddel. Het bevat antikanker en ontstekingsremmende voedingsstoffen en is makkelijk om mee te nemen. Eén avocado levert ongeveer 300 kcal op, dus het is een handige manier om aan energie te komen. Ze zijn ook nog eens erg lekker.
Kokosolie bevat voornamelijk verzadigde vetzuren, hierdoor zijn de gezondheidsvoordelen geringer. Dit betekent niet dat het slecht is om te eten. Kokosolie bevat namelijk veel vetzuren met korte ketens, die makkelijk door de lever in ketonen omgezet kunnen worden. Ketonen zijn de stoffen waar je lichaam op brandt als er te weinig koolhydraten zijn. Ketonen hebben veel gezondheidsvoordelen, waaronder een ontstekingsremmende werking. Verder is kokosolie door zijn verzadigde vetten geschikt om heet in te bakken. Dat verzadigde vetten voor hart- en vaatziekten zorgen is ondertussen achterhaald. Suiker en koolhydraten zorgen juist voor een verhoogde kans hierop doordat ze de bloedvaten beschadigen en verharden. Vetten blijven vervolgens plakken en hopen zich op.
Biologische zaden, noten en pitten
Zaden, noten en pitten zijn een belangrijke bron van eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Zo bevatten walnoten, pecannoten, amandelen, lijnzaad, chiazaad en hennapzaad het omega-3 vetzuur ALA. Dit moet door je lichaam nog wel omgezet worden in EPA en DHA, dat kost moeite en is niet heel efficiënt. Zaden, noten en pitten bevatten ook veel omega-6 vetzuren. Ik kan dus niet al mijn omega-3 uit deze bronnen halen.
Sommige noten zoals amandelen bevatten ook aardig wat lectines, die ontstekingen in de darm kunnen veroorzaken. Ik eet dus ongeveer een handje noten per dag. Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad hebben veel minder lectines en betere verhouding tussen omega-6 en omega-3. Deze gebruik ik ook regelmatig als belangrijkste eiwitbron bij een maaltijd.
Pinda’s en cashewnoten zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Ze bevatten veel lectines en omega-6. Ik laat ze daarom staan.
Zaden, noten en pitten zijn mijn belangrijkste bron van mineralen. Zo bevat chiazaad heel veel zink en calcium en aardig wat ijzer. Hennepzaad bevat ijzer, magnesium, koper, zink en fosfor. Lijnzaad bevat o.a. selenium, zink en magnesium. Ze bevatten alle drie aardig wat B vitaminen en hennepzaad scoort ook nog eens hoog op foliumzuur en vitamine A. Lijnzaad, chiazaad en hennepzaad hebben een bloedverdunnende werking. Bij kanker is dit een voordeel, kankercellen gebruiken bloedplaatjes om zichzelf tegen het immuunsysteem te beschermen.
Biologische paddenstoelen
Paddenstoelen worden al eeuwen gebruikt om hun medicinale werking. Veel paddenstoelen hebben dan ook antikanker en immuunversterkende werking. Paddenstoelen die ik veel eet zijn shii-take, portabello’s en kastanjechampignons. Kastanjechampignons bevatten meer voedingsstoffen dan gewone champignons.
Sommige paddenstoelen, zoals de Agaricus Blazei Murill, hebben zulke sterke antikanker werking dat ze in Japan en China zelf onderdeel zijn van de reguliere behandeling van sommige kankers. Naast dat ik elke dag paddenstoelen eet, heb ik dus ook een aantal paddenstoelenextracten als supplement.
Biologisch fruit met een laag suikergehalte
Er zijn een paar fruitsoorten die redelijk weinig suiker bevatten, tussen de 5 en 10 gram suiker per 100 gram. Het gaat dan om aardbeien, frambozen, nectarines en perziken. Het Diabetesfonds heeft een mooie tabel waar je per portie kunt zien hoeveel suiker er in fruit zit. Met deze fruitsoorten hoef ik dus iets minder voorzichtig te zijn. Daarnaast bevatten ze hele belangrijke voedingsstoffen. Blauwe bessen en frambozen bevatten ook stoffen met ontstekingsremmende en antikanker werking.
Vis (met een MSC-keurmerk)
Vis is voor mij een belangrijke bron van eiwitten, het bevat alle essentiële aminozuren. Vette vis is mijn belangrijkste bron van DHA en EPA omega-3 vetzuren. Vis is ook mijn belangrijkste bron van jodium. De vissen die ik voornamelijk eet zijn makreel, sardientjes, haring, kabeljauw en koolvis.
De grotere vette vissen hebben vaak het probleem dat ze veel zware metalen en andere vervuiling bevatten. Om die reden laat ik tonijn liever staan. Ook zalm eet ik beperkt, omdat de omega-3/omega-6 verhouding iets minder gunstig is en zalm, net als rood vlees en zuivel, een stof bevat die aan kankergroei en ontstekingen wordt gelinkt.
Kweekvissen laat ik helemaal staan. Deze vissen krijgen hormonen toegediend om sneller te groeien en zwemmen vaak met veel vissen bij elkaar, waardoor het water vervuild is met de eigen uitwerpselen. Biologische kweekvis lijkt hier minder last van te hebben, deze vissen krijgen geen hormonen en geen preventieve antibiotica toegediend. De meningen zijn er over verdeeld of biologische kweekvis net zo gezond is als gewone vis. Ik wacht deze discussie nog even af en hou het voorlopig bij wild gevangen vis.
Ik let bij het kopen van vis dus op het MSC keurmerk. Dit garandeert in ieder geval dat de vis geen kweekvis is, maar wild is gevangen. Daarnaast is het fijn dat de vis op zo’n manier gevangen is dat er straks ook nog vissen zijn.
Biologische gefermenteerde soja
Soja valt onder de peulvruchten en bevat naast lectines nog een aantal andere stoffen die de darmen kunnen irriteren, ontstekingen kunnen veroorzaken en de opname van andere voedingsstoffen kunnen bemoeilijken. Gewone, niet gefermenteerde soja, in de vorm van sojamelk, tofu en soja-eiwitten vermijd ik dan ook.
Het mooie is dat de meeste van deze stoffen onschadelijk worden gemaakt als de soja gefermenteerd wordt. Het fermenteren heeft als extra voordeel dat er levende bacteriën (probiotica) in de sojaproducten zitten. Uit steeds meer onderzoek wordt duidelijk dat precies deze bacteriën heel belangrijk zijn voor onze gezondheid.
Soja is de enige plantaardige bron waar alle voor ons essentiële aminozuren inzitten. Daarnaast bevat soja een aantal op oestrogeen lijkende stoffen, fyto-oestrogenen, die een remmende werking hebben op bepaalde soorten van kanker, onder andere die van mij.
Uiteraard is het belangrijk dat de sojaproducten van biologische soja afkomstig zijn om de hoeveelheid gifstoffen te minimaliseren.
Biologische eieren
Eieren zijn een eiwitbron met een mooie balans tussen alle essentiële aminozuren. Ook bevatten eieren veel essentiële vetzuren en andere belangrijke voedingsstoffen. Dat eieren de kans op hart- en vaatziekten zouden verhogen is ondertussen achterhaald, ze lijken die kans juist te verkleinen.
In eieren zit een kleine hoeveelheid omega-3. Bij gewone en biologische eieren is deze hoeveelheid minimaal, maar als de kippen natuurlijk te eten krijgen kan de hoeveelheid omega-3 wel vijf keer zo hoog zijn. Ook bevatten deze eieren meer andere voedingsstoffen. Kippen horen naast zaden en pitten vooral insecten, slakken en wormen te eten. Ik kies dus altijd voor biodynamische eieren, te herkennen aan het Demeter keurmerk.
Biologische eieren bevatten misschien niet meer voedingsstoffen dan gewone eieren, ze bevatten wel veel minder gifstoffen.
Biologische kip en kalkoen
Wit vlees, zoals het vlees van kip en kalkoen bevat nauwelijks de ontstekingsbevordelijke stoffen die rood vlees ongezond maken, maar wel veel eiwitten, mineralen en vitaminen. Wel is het belangrijk dat het vlees van biologische, natuurlijk gevoerde dieren komt. Voordat ik aan dit dieet begon was ik vergetariër en ik eet daarom nog steeds maar zelden vlees.
Biologische kruiden
Veel kruiden bevatten ontzettend veel kankerremmende stoffen. Deze stoffen verhinderen de groei, remmen ontstekingen, belemmeren het aanmaken van bloedvaten en zetten de kankercellen aan tot apoptose (geprogrammeerde celdood). Het mooie is dat deze stoffen, samen met de stoffen die in groente voorkomen, elkaar versterken. Extra voordeel is dat kruiden ook nog eens de smaak van de maaltijd verrijken. Kruiden zijn dus onderdeel van al mijn maaltijden.
Biologische thee
Thee, en dan vooral groene thee, wordt steeds meer onderzocht om zijn antikanker werking. De werkzame stoffen, waarvan EGCG de bekendste is, zitten vooral in groene thee en ook in witte thee. In zwarte thee komen deze stoffen niet voor, omdat ze bij het fermenteren verloren gaan.
EGCG laat in muizen ontzettend sterke antikanker eigenschappen zien. Het verhindert het aanmaken van nieuwe bloedvaatjes, zodat de kanker niet kan groeien, remt ontstekingen en zet kankercellen zelfs aan tot apoptose (geprogrammeerde celdood). Ook bij mensen heeft groene thee zeer goede effecten. Het vermindert de kans op en vergroot de overleving bij veel soorten kankers aanzienlijk bij al een paar koppen per dag.
Ook verschillende soorten kruidenthee laten antikanker werking zien. Onder andere kamille-, ginseng-, gember- en kurkumathee zijn goed om regelmatig te drinken.
Belangrijk is dat de thee biologisch is, aangezien er veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de reguliere theeproductie.
Biologische koffie
Over koffie bestaan veel misverstanden. En dan vooral over ongefilterde koffie, zoals espresso. Jarenlang dacht men dat vetten die in ongefilterde koffie zitten een verhoogde kans op hart- en vaatziekten geven en zelfs een verhoogde kans op kanker. Recente onderzoeken laten echter zien dat koffie juist de kans op kanker en hart- en vaatziekten verkleint. Het zijn juist de vettige bestanddelen in ongefilterde koffie die de antikanker werking hebben.
Ook caffeïne lijkt een kankerremmende werking te hebben. Caffeïne verhoogt echter ook de bloedsuiker-, insuline- en cortisolspiegels. En aangezien ik van caffeïne enorm ga stuiteren neem ik dus liever caffeïnevrije koffie.
Ook bij koffie is biologisch belangrijk. Uiteraard om de hoeveelheid pesticiden te minimaliseren. Bij caffeïnevrije koffie is het belangrijk te weten hoe de koffie gedecaffineerd is. Dat kan chemisch en met water. Bij de chemische variant blijven vaak chemicaliën achter in de koffie die ik liever niet binnenkrijg. Water vind ik niet erg om binnen te krijgen.